Yetersiz alt yapı hizmetleri, kuraklık, düzensiz yağışlar, kirli ve durağan sular gibi nedenlerden kaynaklanan hastalıklardan dolayı her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Temiz suya ulaşmada yaşanan zorluklar insanların gündelik ihtiyaçlarıyla birlikte tarım ve hayvancılık olanaklarını da engellemektedir.
Sadakataşı Derneği olarak bu durumun çözümüne katkı sunmak amacıyla desteklerinizle başta Afrika ve Asya olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde su kuyuları açarak kardeşlerimizin hayatlarını kolaylaştırıyoruz.
NİJER
Afrika kıtasının batısında yer alan ve dünyanın en fakir ülkelerinden olan Nijer’de çöl iklimini etkindir. Aşırı sıcakların yaşandığı ülkede susuzluk en büyük problemlerden biridir. Sadece temmuz ve ağustos ayında yağış alan ülkenin yaklaşık %50’si temiz suya ulaşmada sorun yaşmaktadır. Nijer’de temiz suya ulaşmada yaşanan zorluklar nedeniyle kolera, tifo, sıtma gibi salgın hastalıklar nedeniyle birçok insan ölüyor. Bölge halkını salgın hastalıklardan korumak ve temiz suya ulaştırmak için su kuyusu projelerimizi hayata geçiriyoruz.
NEPAL
Asya’nın güneyinde yer alan Nepal’de muson iklimi görülmektedir. Yağışların yoğun olduğu ülkede yetersiz alt yapı hizmetleri ve barajların azlığı nedeniyle yeterince su birikimi yapılamamaktadır. Kanalizasyon sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle temiz su ile kirli su birbirine karışmaktadır. Nepal’de açtığımız su kuyuları ile bölge halkının su ihtiyacını karşılamasına katkı sağlıyoruz.
TOGO
Batı Afrika’da yer alan Togo’da tropikal ve nemli bir iklim görülmektedir. Gıda ve tıbbi malzemelerle birlikte ülkede ciddi bir şekilde temiz su sorunu yaşanmaktadır. Nüfusun %40’ından fazlası temiz su kullanamamaktadır. Bölgede temiz su ihtiyacının karşılanamaması sebebiyle sıtma, menenjit, hepatit ve tifo gibi salgın hastalıklar sık görülmektedir. Açmış olduğumuz su kuyularıyla bölge halkı gündelik yaşamında kullanabilecekleri içilebilir temiz suya kavuşuyor.
SOMALİ
İç savaşların gölgesindeki Somali’de, sağlık ve susuzluk gibi problemler yaşanmakta. Bu problemlerin başlıca nedenleri; kuraklık, açlık, sefalet ve özellikle iklim değişikliğidir. Somali’de her 10 çocuğun sekizi, temiz suya ulaşamamadan kaynaklanan ishal, tifo, kolera gibi hastalıklara yakalanmaktadır. İnsanların su ihtiyacınıkarşılamak ve salgın hastalıkların önüne geçebilmek için su kuyusu projelerimizi hayata geçiriyoruz.
KENYA
Somali’nin komşusu olan Kenya’da da birkaç yıl arayla kuraklıklar yaşanıyor. Ülkede su şebekelerinin zayıf durumda olmasından dolayı halk su temini konusunda sorun yaşamaktadır. Temel ekonomik uğraş olan tarım ve hayvancılık, düzensiz yağışlar ve kuraklık nedeniyle darbe almaktadır. Kenya’da açtığımız kuyular özellikle kuraklık zamanlarında insanların hayatını kurtarmaktadır.
ÇAD
Çad dünyanın en kurak ülkelerinden birisidir. Başkent N’djamena’nın çok sınırlı bir kısmı dışında su şebekesi bulunmamaktadır. Birçok köy su ihtiyacını çevre bölgelerden hayvanlarla taşıyarak karşılamaktadır. Ülkenin kuzeyi özellikle yaz aylarında yaşadığı kuraklık sebebiyle su temininde sorun yaşamaktadır. Bölgede açılan su kuyuları ile birlikte insanların gündelik yaşamını idame ettirmesi için gerekli olan su karşılanmaktadır.
BURKİNA FASO
Dünyanın en fakir ülkelerinden birisi olan Burkina Faso tropik bir iklime sahiptir. Ülkede kurak ve yağmurlu iki mevsim yaşanmakta. Halkın çoğunun yaşadığı kırsal kesimde su temini kuyulardan karşılanmaktadır. Ekonomik şartların zayıf olması sebebiyle su kuyusu açılamamakta ve açılabilecek olan kuyular da zor şartlarda açılmaktadır. Ülkedeki insanların içtikleri su, çeşitli hastalıklara yol açan bir vahadan sağlanmakta ve bazen suya ulaşmak için kilometrelerce yol gitmek gerekmektedir.
BANGLADEŞ
Bangladeş dünyanın en gelişmemiş ülkeler arasında yer alıyor. 180 milyon nüfusa sahip olan ülke ekonomik kaynakların yetersizliği nedeni ile yoksulluk yaşamaktadır. Özellikle Arakanlı mültecilerin yaşadığı kamplarda şartlar daha da ağır bir şekilde göze çarpmaktadır. Yerüstü sularının kirli olmasından dolayı tulumba ve şadırvan mültecilerin her türlü ihtiyaçlarının karşılanması bakımından hayati öneme sahiptir.
Not: Proje; şadırvan, depo ve tulumbadan oluşmaktadır.
MALİ
Batı Afrika ülkesi olan Mali’nin, güney bölgelerinde şehirleşme yaygınken kuzeyde Sahra Çölü’yle kaplı olduğundan nüfus daha seyrektir. Sıcak ve kurak bir iklim ülkede hüküm sürmektedir. Haziran-Eylül ayları arasında yağış alan ülke diğer dönemlerde kuraklığın pençesinde boğuşmakta. Bölgede temiz suya ulaşımda yaşanan sıkıntılardan dolayı salgın hastalıklar yaygın durumda. Kuzey bölgelerde açılışını gerçekleştirdiğimiz su kuyuları bölge halkının hayatlarını idame ettirebilmesi büyük bir öneme sahip.
GANA
Batı Afrika’da yer alan Gana’nın güney bölgeleri tropikal iklime sahipken kuzeyi kuraklık sorunuyla boğuşmaktadır. Ülkede alt yapı hizmetleri yetersizliği ve kırsal kesimlerde su şebekelerinin zayıf olması sebebiyle bölge halkı gündelik su ihtiyacını karşılamakta sorun yaşamaktadır. Bölgenin en önemli gelir kaynağı olan hayvancılık ve tarımda temiz su yetersizliği sebebiyle sektemeye uğramaktadır. Katkılarınızla Gana’da açtığımız su kuyularıyla bölge halkına destek oluyoruz.
TANZANYA
Afrika’nın doğusunda bulunan Tanzanya’da altyapı ve ekonomik şartlar temiz suya ulaşmayı zorlaştırmaktadır. Bazı bölgelerinde hiç temiz veya arıtılmış suyun bulunmadığı ülkede insanlar kilometrelerce yürüyerek suya ulaşabilmektedir. Tarım için uygun iklime sahip olan ülkede su kaynaklarının yetersizliğinden dolayı kuyular hayati öneme sahip durumda.
PDF dosyasını indirmek için buraya tıklayın