Filistin Kampları Kalkınma ve İyileştirme Kampanyası
Bağış Yap

Filistin Kampları Kalkınma ve İyileştirme Kampanyası

Tarih: 24 Aralık 2020


Filistin Kampları Kalkınma ve İyileştirme Kampanyası

Lübnan’daki Filistinli mültecilerin hayat şartlarının iyileştirilmesi için Sadakataşı Derneği olarak, 22 STK ile birlikte ‘Filistin Kampları Kalkınma ve İyileştirme Kampanyası’nı hayata geçirdik.

Lübnan'da nüfusları 500 bini aşan ve tamamen dışarıdan gelen yardımlarla hayatlarını idame ettirebilen Filistinli mültecilerin bulunduğu kamplara yönelik iyileştirme ve kalkınma projeleri başlatan STK’lar sorunlarının çözülmesi için yardım kampanyası başlattı.

Mülteciler yoksullukla boğuşuyor

Lübnan’da Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) kayıtlı toplam 475 bin Filistinli mülteci bulunuyor.  Mülteciler aşırı kalabalık, işsizlik ve yoksulluk seviyesinin son derece yüksek olduğu, teknik ve altyapı imkanlarının yetersiz kaldığı 12 ayrı kampta yaşıyor. Filistinlilere Lübnan devleti tarafından mülteci statüsü verilmediğinden dolayı birçok sosyal haktan mahrum yaşamlarını sürdürmektedirler.

 

 

Lübnan hükümetinin Filistinli mültecilere yönelik çalışmaları

Lübnan, ne 1951 BM Mülteci Sözleşmesini imzalamış ne de 1967 Protokolündeki mülteci haklarını tanımıştır; ülkedeki Filistinlilerle ilgili yasal süreçler, iç hukuk düzenlemeleriyle sınırlandırılmıştır. Buna göre Filistinli mültecilere “vatandaşlık” hakkı tanınmamakta ve 1962’de alınan bir kararla “kendi ülkelerinden belgesi olmayan ve Lübnan’da yaşayan” özel bir yabancı grup olarak değerlendirilmektedirler.

‘Filistin Kampları Kalkınma ve İyileştirme Kampanyası’ programında açılış konuşması yapan Genel Başkanımız Kemal Özdal; “İsrail’in Filistin’i işgal etmesi sonucu milyonlarca Filistinli, ülkesinden başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Bu ülkelerden biri de Lübnan. Burada çok sayıda mülteci kampları bulunuyor.  Bu kamplarda zor şartlarda yaşam mücadelesi veren Filistinliler için yardım kampanyası başlatıyoruz.” İfadelerini kullandı.

1948’de bir yıl boyunca süren ve işgalci İsrail’in kurulmasıyla sonuçlanan savaşta 700 binin üzerinde Filistinlinin evlerinden, köylerinden ve şehirlerinden zorla çıkarılmasının ve yerinden edilmesinin 72. yılındayız. 5 milyondan fazla Filistinli, yıllardır farklı ülkelerde, vatanlarından uzakta kötü hayat koşulları altında yaşamlarını sürdürüyor.

Farklı ülkelerde yaşamak zorunda kalan Filistinli mülteciler birçok haktan mahrum olarak yaşamlarını devam ettiriyorlar. Bu ülkelerden biri olan Lübnan’da Filistinli mültecilere “vatandaşlık” hakkı tanınmamakta ve özel bir yabancı grup olarak değerlendirilmektedirler. Lübnan’daki Filistinliler iş, sağlık, eğitim gibi birçok imkândan yararlanamadığı gibi oy kullanma hakları da bulunmamaktadır. Çalışabilecekleri iş alanları ise kısıtlanmış durumdadır.

Daha sonra söz alan MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Tuluk; “Lübnan’da yaşayan Filistinliler için bir araya geldik. Ev sahibi olarak bu kampanyaya gereken desteği sağlayacağız. Katılım sağlayan ve destek veren herkese teşekkür ederim.” dedi.

 

 

KAMPANYA ORTAKLARI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), İHH İnsani Yardım Vakfı, Türkiye Diyanet Vakfı, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Sadakataşı Derneği, Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER), Cihannüma Derneği, Deniz Feneri, Fetih Der, Umut Ol Derneği, Uluslararası Doktorlar Birliği (AID), Yetim Vakfı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Sağlık ve Medeniyet Derneği, Darüleytam Derneği, Verenel Derneği, Hayat Yolu Derneği, Yedibaşak Derneği, Uluslararası Su Kuyusu Derneği ve UDEF (Uluslararası Öğrenci Derneği Federasyonu)

 

 

 KAMPLARDA YAPILMASI PLANLANAN BAZI PROJELER⇒

 1- Sağlık Polikliniklerinin Açılması

2- Eğitim Ve Uzaktan Eğitim Projeleri

3- Gelir Temini Projeleri 

4- Çevre Düzenlemesi, Çöp Toplanması Ve Dönüşümü

5- Evlerin Elektrik Aydınlatma Projesi

6- Ev Tadilatları Projesi

7- Su Temini, Arıtma Ve Su Şebekelerinin Tadilatı 

8- Elektrik Şebekelerinin Tadilatı Ve Düzenlenmesi

9- Gıda Dağıtımları

10- Koronavirüs Hijyen Paketleri Ve Sağlık Ekipmanları Dağıtımları

11- Uyuşturucu İle Mücadele Projeleri

12- Din Görevlilerinin Desteklenmesi Projesi

13- Kur'an-I Kerim Öğretimi Ve Hafızlık Programları Projesi

14- Filistinli Öğrencilere Burs Ve Yurt Dışında Yükseköğretim Projeleri

 

Paylaş:

Etiketler: Filistin, Kamp, Acil Yardım, Sadaktaşı

Naif ve estetik yardımlaşma kültürünü, ‘sadaka taşları’ modelini örnek alarak canlandırmak.
Tüm dünya yoksulları, garipleri, yetimleri için kalıcı projeler üretmek.
Kuraklığın hüküm sürdüğü, yer altı ve üstü sularının kirli olduğu coğrafyalarda temiz, içilebilir su kuyuları açmak.

Devamını Oku
Sosyal Medya Bilgileri

İletişim Bilgileri
  • Kısıklı Mahallesi. Ferah Caddesi. Numara : 6/B Uskudar / ISTANBUL / TURKEY
  • +90 216 614 04 61
  • sadakatasi@sadakatasi.org.tr

Copyright 2018 Sadakataşı. Tüm Hakları Saklıdır.

Design by Tuşsesleri.